Zarządzanie produkcją i usługami I IP-SI7O>ZPiU-I
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
W cyklu 2021/2022-Z:
Tematyka zajęć obejmuje podstawowe obszary zagadnień związanych z zarządzaniem szeroko rozumianym procesem produkcyjnym. Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z charakterystyką procesu produkcyjnego, sposobami jego organizacji, parametrami i normatywami opisującymi proces produkcyjny, oraz ich wzajemnymi zależnościami. Ćwiczenia laboratoryjne prowadzone są z uwzględnieniem (specjalizacji) tzn. specyfiki produkcji przemysłowej i produkcji żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest przekazanie praktycznych umiejętności związanych z organizacją procesu produkcyjnego w różnych branżach przemysłowych oraz wyznaczaniem i analizą podstawowych parametrów i normatywów opisujących proces produkcyjny. |
W cyklu 2022/2023-Z:
Tematyka zajęć obejmuje podstawowe obszary zagadnień związanych z zarządzaniem szeroko rozumianym procesem produkcyjnym. Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z charakterystyką procesu produkcyjnego, sposobami jego organizacji, parametrami i normatywami opisującymi proces produkcyjny, oraz ich wzajemnymi zależnościami. Ćwiczenia laboratoryjne prowadzone są z uwzględnieniem (specjalizacji) tzn. specyfiki produkcji przemysłowej i produkcji żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest przekazanie praktycznych umiejętności związanych z organizacją procesu produkcyjnego w różnych branżach przemysłowych oraz wyznaczaniem i analizą podstawowych parametrów i normatywów opisujących proces produkcyjny. |
W cyklu 2023/2024-Z:
Tematyka zajęć obejmuje podstawowe obszary zagadnień związanych z zarządzaniem szeroko rozumianym procesem produkcyjnym. Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z charakterystyką procesu produkcyjnego, sposobami jego organizacji, parametrami i normatywami opisującymi proces produkcyjny, oraz ich wzajemnymi zależnościami. Ćwiczenia laboratoryjne prowadzone są z uwzględnieniem (specjalizacji) tzn. specyfiki produkcji przemysłowej i produkcji żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest przekazanie praktycznych umiejętności związanych z organizacją procesu produkcyjnego w różnych branżach przemysłowych oraz wyznaczaniem i analizą podstawowych parametrów i normatywów opisujących proces produkcyjny. |
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/2023-Z: | W cyklu 2023/2024-Z: | W cyklu 2021/2022-Z: |
<b>Ocena końcowa</b>
<b>Wymagania wstępne</b>
<b>Literatura podstawowa</b>
- Brzeziński M.: Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie. Difin, Warszawa 2013.
- Gunia: Wybrane zagadnienia planowania i organizacji produkcji. Wydawnictwo Naukowe ATH, Bielsko-Biała 2015.
<b>Literatura uzupełniająca</b>
- Pająk, M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka: Zarządzanie produkcją i usługami. PWE, Warszawa 2014.
- Szatkowski K. (red.): Nowoczesne zarządzanie produkcją. Ujęcie procesowe. PWN, Warszawa 2014.
- Durlik I.: Inżynieria zarządzania: strategia i projektowanie systemów. Cz.1 i 2. Placet, Warszawa 2004-2007.
<b>Inne informacje</b>
Efekty kształcenia
Wiedza
Posiada wiedzę na temat podstawowych kryteriów podziału i rodzajów produkcji oraz zna podstawowe parametry i normatywy procesu produkcyjnego.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_W03, ZIP1A_W04, ZIP1A_W10
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Umiejętności
Umie scharakteryzować systemy produkcyjne zgodnie z podstawowymi kryteriami podziału.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_U17
Metody weryfikacji:
Weryfikacja na podstawie sprawozdania
Umiejętności
Ma umiejętność wyznaczania i interpretacji podstawowych parametrów i normatywów procesu produkcyjnego
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_U11
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Weryfikacja na podstawie sprawozdania
Umiejętności
Potrafi korzystać ze źródeł literaturowych i internetowych dotyczących prezentowanej problematyki.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_U01
Metody weryfikacji:
Weryfikacja na podstawie sprawozdania
Kompetencje społeczne
Potrafi pracować indywidualnie i w zespole
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_K06
Metody weryfikacji:
Weryfikacja na podstawie sprawozdania