Prowadzony w
cyklach:
2021/2022-L, 2022/2023-Z, 2022/2023-L, 2023/2024-L, 2024/2025-L
Punkty ECTS:
2
Język:
polski
promocja zdrowia dzieci i młodzieży
ZP-SM4P>PromZdrDiM
Zapoznanie studenta z wiedzą z zakresu promocji zdrowia, stylu życia i nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Przedstawienie zagrożeń środowiskowych wpływających na stan zdrowia dzieci i młodzieży. Zapoznanie z zasadami prawidłowego odżywiania
Koordynatorzy przedmiotu
<b>Ocena końcowa</b>
Forma i kryteria zaliczenia: warunkiem zaliczenia przedmiotu jest aktywne uczestnictwo w zajęciach dydaktycznych oraz uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia końcowego. Warunkiem przystąpienia do zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów cząstkowych oraz przygotowanie pisemnej pracy na temat wcześniej ustalony z prowadzącym moduł kształcenia.
Kryteria oceny testu zaliczeniowego: 95-100% - bardzo dobry 94-85% - dobry plus 84-75% - dobry 74-65% - dostateczny plus 64-55% - dostateczny Poniżej 55% - niedostateczny
Forma i kryteria zaliczenia: warunkiem zaliczenia przedmiotu jest aktywne uczestnictwo w zajęciach dydaktycznych. Warunkiem przystąpienia do zaliczenia końcowego z modułu jest przygotowanie pisemnej pracy na temat wcześniej ustalony z prowadzącym moduł kształcenia.
Student przygotowuje pracę z zakresu promocji zdrowia dzieci i młodzieży na temat wcześniej ustalony z prowadzącym moduł kształcenia.
Kryteria oceny pisemnej pracy opracowanej przez studenta:
- praca zaliczona: wszystkie czynniki związane z promocją zdrowia (działania prozdrowotne) zostały przynajmniej wymienione, a co najmniej 50% z nich zostało opracowanych.
- praca niezaliczona: nie zostały wymienione wszystkie czynniki związane z promocją zdrowia (działania prozdrowotne), opracowano mniej niż 50% z nich.
Opis sposobu ustalania oceny końcowej z przedmiotu:
Warunkiem zaliczenia modułu (ocena końcowa) jest uzyskanie pozytywnej oceny z końcowego testu zaliczeniowego. Warunkiem dopuszczenia do zaliczenia końcowego jest aktywne uczestnictwo w zajęciach dydaktycznych, uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów cząstkowych z wykładów oraz przygotowanie pracy pisemnej. Warunki zaliczenia przedmiotu ustala kierownik przedmiotu na podstawie Regulaminu studiów ATH i podaje studentom na początku zajęć dydaktycznych z przedmiotu.
Wartość średniej arytmetycznej
z uzyskanych przez studenta ocen
Ocena ostateczna
do 3,24
dostateczny (3,0)
3,25-3,69
dostateczny plus (3,5)
3,70-4,24
dobry (4,0)
4,25-4,5
dobry plus (4,5)
Powyżej 4,5
bardzo dobry (5,0)
<b>Wymagania wstępne</b>
Znajomość materiału z zakresu podstaw promocji zdrowia uzyskana w trakcie kształcenia na poziomie studiów licencjackich.
<b>Literatura podstawowa</b>
Wykaz literatury podstawowej i uzupełniającej oraz pomoce naukowe:
1. Woynarowska B. Edukacja zdrowotna. PWN, Warszawa, 2018.
- Jarosz M. (red) Normy żywienia dla populacji polskiej. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017. https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
3. Gawęcki J, Roszkowski W. Żywienie człowieka, PWN
4. Dyzmann-Sroka A., Piotrowski T. Programy zdrowotne skuteczna profilaktyka zachorowań. PZWL, Warszawa 2017
- Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL,
Warszawa 2014
<b>Literatura uzupełniająca</b>
<b>Inne informacje</b>
Efekty kształcenia
Wiedza
Posiada wiedzę pozwalającą analitycznie ocenić promocję zdrowia dzieci i młodzieży i edukację zdrowotną
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_W10, ZP2P_W19
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Wiedza
Zna i rozumie styl życia dzieci i młodzieży
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_W10
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Wiedza
Posiada umiejętność analizy zagrożeń środowiskowych a promocja zdrowia
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_W10
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Wiedza
Zna problematykę dotyczącą wybranych aspektów zdrowego odżywiania
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_W18, ZP2P_W19
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Wiedza
Posiada umiejętność oceny rodzajów diet, programy żywieniowe
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_W18
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Umiejętności
Opisuje syntetycznie związek pomiędzy promocją zdrowia i edukacją zdrowotną
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_U10
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Umiejętności
Potrafi zastosować w praktyce wybrane programy żywieniowe
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_U18
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Umiejętności
Samodzielnie opracowuje działania prozdrowotne korygujące nieprawidłowe nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_U19
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Umiejętności
W sposób pogłębiony definiuje działania związane z promocją zdrowego stylu życia dzieci i młodzieży
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_U10, ZP2P_U19
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium
Kompetencje społeczne
Przejawia zaangażowanie w promocję zdrowia publicznego szczególnie w zakresie polityki społecznej i zdrowotnej
Powiązane efekty kierunkowe:
ZP2P_K05
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Kolokwium