Prowadzony w
cyklach:
2021/2022-Z, 2022/2023-Z, 2023/2024-Z, 2024/2025-Z
Punkty ECTS:
2
Język:
polski
Organizowany przez:
Wydział Nauk o Zdrowiu
nadzór sanitarno-epidemiologiczny w Polsce i Unii Europejskiej ZP-SM4P>NadSEwPLiUE
Zapoznanie studentów z ustawowymi zadaniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej z zakresu zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego, kontrolowania i oceny stanu sanitarno-epidemiologicznego na poziomie regionalnym i krajowym
Koordynatorzy przedmiotu
<b>Ocena końcowa</b>
- Opis sposobu ustalania oceny końcowej z przedmiotu:
<b>Wymagania wstępne</b>
brak
<b>Literatura podstawowa</b>
- Wykaz literatury podstawowej i uzupełniającej oraz pomoce naukowe:
- a) literatura podstawowa
- Boroń-Kaczmarska A., Wiercińska-Drapało A., Choroby zakaźne i pasożytnicze, PZWL, 2017
- Bzdęga J., Gębska-Kuczerowska A. Epidemiologia w zdrowiu publicznym PZWL, 2010
- Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (U.2017.1261 t.j. z dnia 2017.06.28)
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (U.2016.1866 t.j. z dnia 2016.11.18)
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (U.2017.149 t.j. z dnia 2017.01.24)
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (U.2017.2294 z dnia 2017.12.11)
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 2009 r. w sprawie chorób zawodowych (U.2013.1367 t.j. z dnia 2013.11.25)
- b) literatura uzupełniająca
- Bulanda M., Wójcikowska-Mach J. Zakażenia szpitalne w jednostkach opieki zdrowotnej, PZWL, 2016
- Dyzmann-Sroka A. , Piotrowski T., Programy zdrowotne - skuteczna profilaktyka zachorowań Przykłady dobrych praktyk, PZWL, 2017
- Głowacka M.D., Zdanowska J., Zdrowie publiczne w Polsce, Wolters Kluwer Polska, 2013
- Guła P., Jałoszyński K., Tarnawski P., Medyczne skutki terroryzmu, PZWL, 2017
- Wojtczak A., Zdrowie publiczne Najważniejsze zagadnienia dla studiujących i zainteresowanych nauka o zdrowiu, CeDeWu, 2017
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 sierpnia 2011 r. w sprawie obowiązkowych szczepień ochronnych (U.2016.849 t.j. z dnia 2016.06.15)
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 marca 2014 r. w sprawie biologicznych czynników chorobotwórczych podlegających zgłoszeniu, wzorów formularzy zgłoszeń dodatnich wyników badań w kierunku biologicznych czynników chorobotwórczych oraz okoliczności dokonywania zgłoszeń (U.2014.459 z dnia 2014.04.08)
- Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r.ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (U.UE.L.2002.31.1 z dnia 2002.02.01)
- Rozporządzenie (WE) NR 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (U.UE.L.2004.165.1 z dnia 2004.04.30)
- Rozporządzenie (WE) nr 851/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 21 kwietnia 2004 r. ustanawiające Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (U.UE.L.2004.142.1 z dnia 2004.04.30)
- Dyrektywa Rady 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (U.UE.L.1998.330.32 z dnia 1998.12.05)