dietetyka PI-SL6P>Diet
Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami, zasady zdrowego żywienia, umiejętność dostosowania diety do wybranej jednostki chorobowej, znajomość środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i ich zastosowania.
Koordynatorzy przedmiotu
<b>Ocena końcowa</b>
<b>Wymagania wstępne</b>
<b>Literatura podstawowa</b>
<b>Literatura uzupełniająca</b>
<b>Inne informacje</b>
Efekty kształcenia
Wiedza
Zna zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe
Powiązane efekty kierunkowe:
PL1P_W22C
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Przygotowanie projektu
Wiedza
Zna i rozumie zasady żywienia osób zdrowych i chorych w rożnym wieku oraz żywienia dojelitowego i pozajelitowego
Powiązane efekty kierunkowe:
PL1P_W23C
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Przygotowanie projektu
Wiedza
Wylicza i wyjaśnia zasady leczenia dietetycznego oraz powikłania dietoterapii
Powiązane efekty kierunkowe:
PL1P_W24C
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Przygotowanie projektu
Wiedza
Wymienia i różnicuje rodzaje i zastosowanie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Powiązane efekty kierunkowe:
PL1P_W25C
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Przygotowanie projektu
Umiejętności
Potrafi ocenić stan odżywienia organizmu z wykorzystaniem metod antropometrycznych, biochemicznych i badania podmiotowego oraz prowadzi poradnictwo w zakresie żywienia
Powiązane efekty kierunkowe:
PL1P_U35C
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Przygotowanie projektu
Umiejętności
Potrafi dostosować́ diety terapeutyczne w wybranych schorzeniach
Powiązane efekty kierunkowe:
PL1P_U36C
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Przygotowanie projektu
Umiejętności
Potrafi dobrać środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wystawić na nie recepty w ramach realizacji zleceń lekarskich oraz udzielać informacji na temat ich stosowania;
Powiązane efekty kierunkowe:
PL1P_U37C
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Przygotowanie projektu