Zarządzanie produkcją i usługami II IP-SI7O>ZPiU-II
Tematyka zajęć obejmuje podstawowe obszary zagadnień związanych z zarządzaniem szeroko rozumianym procesem produkcyjnym. Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z danymi wejściowymi oraz wybranymi narzędziami i technikami wykorzystywanymi na etapie planowania i organizowania podprocesów procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwach wytwórczych i usługowych różnych branżach gospodarki. Zajęcia ćwiczeniowe prowadzone są z uwzględnieniem (specjalizacji) tzn. specyfiki produkcji przemysłowej i produkcji żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych i projektowych jest przekazanie praktycznych umiejętności związanych z analizą i tworzeniem struktur wyrobów, planowaniem i bilansowaniem zdolności produkcyjnych, zarządzaniem dostawami, opracowaniem harmonogramów realizacji produkcji.
W cyklu 2021/2022-Z:
Tematyka zajęć obejmuje podstawowe obszary zagadnień związanych z zarządzaniem szeroko rozumianym procesem produkcyjnym. Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z danymi wejściowymi oraz wybranymi narzędziami i technikami wykorzystywanymi na etapie planowania i organizowania podprocesów procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwach wytwórczych i usługowych różnych branżach gospodarki. Zajęcia ćwiczeniowe prowadzone są z uwzględnieniem (specjalizacji) tzn. specyfiki produkcji przemysłowej i produkcji żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych i projektowych jest przekazanie praktycznych umiejętności związanych z analizą i tworzeniem struktur wyrobów, planowaniem i bilansowaniem zdolności produkcyjnych, zarządzaniem dostawami, opracowaniem harmonogramów realizacji produkcji. |
W cyklu 2022/2023-L:
Tematyka zajęć obejmuje podstawowe obszary zagadnień związanych z zarządzaniem szeroko rozumianym procesem produkcyjnym. Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z danymi wejściowymi oraz wybranymi narzędziami i technikami wykorzystywanymi na etapie planowania i organizowania podprocesów procesu produkcyjnego w przedsiębiorstwach wytwórczych i usługowych różnych branżach gospodarki. Zajęcia ćwiczeniowe prowadzone są z uwzględnieniem (specjalizacji) tzn. specyfiki produkcji przemysłowej i produkcji żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych i projektowych jest przekazanie praktycznych umiejętności związanych z analizą i tworzeniem struktur wyrobów, planowaniem i bilansowaniem zdolności produkcyjnych, zarządzaniem dostawami, opracowaniem harmonogramów realizacji produkcji. |
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021/2022-L: | W cyklu 2021/2022-Z: | W cyklu 2022/2023-L: | W cyklu 2023/2024-L: |
<b>Ocena końcowa</b>
<b>Wymagania wstępne</b>
<b>Literatura podstawowa</b>
W cyklu 2021/2022-Z:
| W cyklu 2022/2023-L:
| W cyklu 2023/2024-L: 1. Brzeziński M.: Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie. Difin, Warszawa 2013.
2. Gunia G.: Wybrane zagadnienia planowania i organizacji produkcji. Wydawnictwo Naukowe ATH, Bielsko-Biała 2015.
3. Knosala R. (red.): Inżynieria produkcji: kompendium wiedzy. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2017.
4. Lewandowski J., Skołud B., Plinta D.: Organizacja systemów produkcyjnych. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A., Warszawa 2014. |
<b>Literatura uzupełniająca</b>
W cyklu 2021/2022-Z:
| W cyklu 2022/2023-L:
| W cyklu 2023/2024-L: 1. E. Pająk, M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka: Zarządzanie produkcją i usługami. PWE, Warszawa 2014.
2. Szatkowski K. (red.): Nowoczesne zarządzanie produkcją. Ujęcie procesowe. PWN, Warszawa 2014.
3. Durlik I.: Inżynieria zarządzania: strategia i projektowanie systemów. Cz.1 i 2. Placet, Warszawa 2004-2007. |
<b>Inne informacje</b>
Efekty kształcenia
Wiedza
Posiada wiedzę dotyczącą podstawowych metod analitycznych i graficznych wykorzystywanych do planowania przedsięwzięć i bilansowania zasobów produkcyjnych.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_W03, ZIP1A_W04, ZIP1A_W10, ZIP1A_W12
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Ocena umiejętności praktycznych:Przedstawienie, prezentacja projektu
Przygotowanie projektu
Wiedza
Ma podstawową wiedzę o metodach oceny funkcjonowania systemów produkcyjnych z punktu widzenia kosztów, czasu i jakości.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_W10
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Ocena umiejętności praktycznych:Przedstawienie, prezentacja projektu
Przygotowanie projektu
Umiejętności
Posiada umiejętność tworzenia i analizy struktur wyrobów złożonych przy wykorzystaniu różnych form ich zapisu oraz wyznaczania zapotrzebowania materiałowego.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_U08, ZIP1A_U20
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Ocena umiejętności praktycznych:Przedstawienie, prezentacja projektu
Przygotowanie projektu
Umiejętności
Potrafi wykorzystać odpowiednie metody analityczne do określenia zdolności produkcyjnej oraz zapotrzebowania na środki produkcji.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_U10, ZIP1A_U11
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Ocena umiejętności praktycznych:Przedstawienie, prezentacja projektu
Przygotowanie projektu
Umiejętności
Potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować i zorganizować system i proces produkcyjny używając właściwych metod, technik i narzędzi.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_U09, ZIP1A_U23, ZIP1A_U24
Metody weryfikacji:
Kolokwium
Ocena umiejętności praktycznych:Przedstawienie, prezentacja projektu
Przygotowanie projektu
Kompetencje społeczne
Potrafi prawidłowo określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie i innych zadania związanego z realizacją projektów.
Powiązane efekty kierunkowe:
ZIP1A_K06
Metody weryfikacji:
Ocena umiejętności praktycznych:Przedstawienie, prezentacja projektu
Przygotowanie projektu