Zarządzanie produkcją i usługami I IP-SI7O>ZPiU-I
Tematyka zajęć obejmuje podstawowe obszary zagadnień związanych z zarządzaniem szeroko rozumianym procesem produkcyjnym. Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z charakterystyką procesu produkcyjnego, sposobami jego organizacji, parametrami i normatywami opisującymi proces produkcyjny, oraz ich wzajemnymi zależnościami. Ćwiczenia laboratoryjne prowadzone są z uwzględnieniem (specjalizacji) tzn. specyfiki produkcji przemysłowej i produkcji żywności. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest przekazanie praktycznych umiejętności związanych z organizacją procesu produkcyjnego w różnych branżach przemysłowych oraz wyznaczaniem i analizą podstawowych parametrów i normatywów opisujących proces produkcyjny.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/2023-Z: | W cyklu 2023/2024-Z: | W cyklu 2021/2022-Z: | W cyklu 2024/2025-Z: |
<b>Ocena końcowa</b>
W cyklu 2022/2023-Z: Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest osiągnięcie wszystkich założonych efektów kształcenia (w minimalnym akceptowalnym stopniu).
Zaliczenie przedmiotu wymaga pozytywnej oceny z każdej części kolokwium oraz z każdego sprawozdania. W przypadku ćwiczeń laboratoryjnych dopuszczalne jest niewykonanie lub negatywna ocena z jednego sprawozdania, pod warunkiem iż średnia ocena końcowa z przedmiotu wynosi co najmniej 3,5. W przypadku braku oceny pozytywnej z jednego sprawozdania ocena końcowa zostaje obniżona o 0,5 stopnia.
Ocena końcowa jest wyznaczana jako średnia ocen z zaliczenia poszczególnych form zajęć.
Dopuszcza się weryfikację osiągnięcia przez studentów efektów uczenia się z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.
| W cyklu 2023/2024-Z: Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest osiągnięcie wszystkich założonych efektów kształcenia (w minimalnym akceptowalnym stopniu).
Zaliczenie przedmiotu wymaga pozytywnej oceny z każdej części kolokwium oraz z każdego sprawozdania. W przypadku ćwiczeń laboratoryjnych dopuszczalne jest niewykonanie lub negatywna ocena z jednego sprawozdania, pod warunkiem iż średnia ocena końcowa z przedmiotu wynosi co najmniej 3,5. W przypadku braku oceny pozytywnej z jednego sprawozdania ocena końcowa zostaje obniżona o 0,5 stopnia.
Ocena końcowa jest wyznaczana jako średnia ocen z zaliczenia poszczególnych form zajęć. | W cyklu 2021/2022-Z: Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest osiągnięcie wszystkich założonych efektów kształcenia (w minimalnym akceptowalnym stopniu).
Zaliczenie przedmiotu wymaga pozytywnej oceny z każdej części kolokwium oraz z każdego sprawozdania. W przypadku ćwiczeń laboratoryjnych dopuszczalne jest niewykonanie lub negatywna ocena z jednego sprawozdania, pod warunkiem iż średnia ocena końcowa z przedmiotu wynosi co najmniej 3,5. W przypadku braku oceny pozytywnej z jednego sprawozdania ocena końcowa zostaje obniżona o 0,5 stopnia.
Ocena końcowa jest wyznaczana jako średnia ocen z zaliczenia poszczególnych form zajęć.
Dopuszcza się weryfikację osiągnięcia przez studentów efektów uczenia się z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.
| W cyklu 2024/2025-Z: Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest osiągnięcie wszystkich założonych efektów kształcenia (w minimalnym akceptowalnym stopniu).
Zaliczenie przedmiotu wymaga pozytywnej oceny z każdej części kolokwium oraz z każdego sprawozdania. W przypadku ćwiczeń laboratoryjnych dopuszczalne jest niewykonanie lub negatywna ocena z jednego sprawozdania, pod warunkiem iż średnia ocena końcowa z przedmiotu wynosi co najmniej 3,5. W przypadku braku oceny pozytywnej z jednego sprawozdania ocena końcowa zostaje obniżona o 0,5 stopnia.
Ocena końcowa jest wyznaczana jako średnia ocen z zaliczenia poszczególnych form zajęć. |
<b>Wymagania wstępne</b>
<b>Literatura podstawowa</b>
W cyklu 2022/2023-Z:
| W cyklu 2023/2024-Z: 1. Brzeziński M.: Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie. Difin, Warszawa 2013.
2. Gunia G.: Wybrane zagadnienia planowania i organizacji produkcji. Wydawnictwo Naukowe ATH, Bielsko-Biała 2015.
3. Knosala R. (red.): Inżynieria produkcji: kompendium wiedzy. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2017.
4. Lewandowski J., Skołud B., Plinta D.: Organizacja systemów produkcyjnych. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A., Warszawa 2014. | W cyklu 2021/2022-Z:
| W cyklu 2024/2025-Z: 1. Brzeziński M.: Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie. Difin, Warszawa 2013.
2. Gunia G.: Wybrane zagadnienia planowania i organizacji produkcji. Wydawnictwo Naukowe ATH, Bielsko-Biała 2015.
3. Knosala R. (red.): Inżynieria produkcji: kompendium wiedzy. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2017.
4. Lewandowski J., Skołud B., Plinta D.: Organizacja systemów produkcyjnych. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A., Warszawa 2014. |
<b>Literatura uzupełniająca</b>
W cyklu 2022/2023-Z:
| W cyklu 2023/2024-Z: 1. Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A.: Zarządzanie produkcją i usługami. PWE, Warszawa 2014.
2. Szatkowski K. (red.): Nowoczesne zarządzanie produkcją. Ujęcie procesowe. PWN, Warszawa 2014.
3. Durlik I.: Inżynieria zarządzania: strategia i projektowanie systemów. Cz.1 i 2. Placet, Warszawa 2004-2007.
| W cyklu 2021/2022-Z:
| W cyklu 2024/2025-Z: 1. Pająk E., Klimkiewicz M., Kosieradzka A.: Zarządzanie produkcją i usługami. PWE, Warszawa 2014.
2. Szatkowski K. (red.): Nowoczesne zarządzanie produkcją. Ujęcie procesowe. PWN, Warszawa 2014.
3. Durlik I.: Inżynieria zarządzania: strategia i projektowanie systemów. Cz.1 i 2. Placet, Warszawa 2004-2007.
|
<b>Inne informacje</b>
Efekty kształcenia
ZDI.45_W01 Student posiada wiedzę na temat podstawowych kryteriów podziału i rodzajów produkcji oraz zna podstawowe parametry i normatywy procesu produkcyjnego.
ZDI.45_U01 Student umie scharakteryzować systemy produkcyjne zgodnie z podstawowymi kryteriami podziału.
ZDI.45_U02 Student ma umiejętność wyznaczania i interpretacji podstawowych parametrów i normatywów procesu produkcyjnego.
ZDI.45_U03 Student potrafi korzystać ze źródeł literaturowych i internetowych dotyczących prezentowanej problematyki.
ZDI.45_K01 Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole