Zarządzanie projektami innowacyjnymi I
IP-II-SM3O>ZPI-I-1
Głównym założeniem przedmiotu jest poznanie problematyki i przyswojenie wiadomości dotyczących metodyk i technik stosowanych na kolejnych etapach cyklu projektowania innowacyjnych produktów i procesów, narzędzi wspomagających projektowanie zmian w produkcji, w szczególności techniki najbardziej znane czy uznane za efektywne. Problematyka możliwych narzędzi jest tematem zajęć laboratoryjnych dla lepszego zobrazowania omawianych zagadnień.
Koordynatorzy przedmiotu
<b>Ocena końcowa</b>
ZDM.27_W01 – weryfikowany za pomocą oceny z 1 pytania egzaminu pisemnego z zakresu treści przekazanych na wykładach
ZDM.27_W02 – weryfikowany za pomocą oceny z 2 pytania egzaminu pisemnego z zakresu treści przekazanych na wykładach
ZDM.27_U01 – weryfikowany za pomocą oceny z 3 (lub z 3 i 4 łącznie) pytania egzaminu pisemnego z zakresu treści zbieżnych z tematyką wykładów
ZDM.27_U02 – weryfikowany na podstawie oceny treści programowych ćwiczeń opracowanych – punktów 2 do 5 w ramach przygotowanej pracy zaliczeniowej zajęć laboratoryjnych
ZDM.27_K01– weryfikowany na podstawie oceny treści programowych ćwiczeń – opracowanych punktów 6 do 13 w ramach przygotowanej pracy zaliczeniowej zajęć laboratoryjnych
ZDM.27_K02– weryfikowany na podstawie oceny przygotowanej prezentacji jednego z punktów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest osiągnięcie wszystkich założonych efektów kształcenia (w minimalnym, akceptowalnym stopniu)
Zaliczenie wykładów będzie efektem uzyskania pozytywnych ocen z egzaminu pisemnego realizowanego w sesji egzaminacyjnej (dwa terminy w sesji podstawowej i jeden termin w sesji poprawkowej).
Zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych będzie efektem obecności (waga 0,2), prezentacji indywidualnie przez studentów wybranej metody na ćwiczeniach (waga 0,2) i uzyskania pozytywnych ocen jakości i poprawności pracy - projektów realizowanych na zajęciach laboratoryjnych (waga 0,6).
Ocena końcowa z przedmiotu jest wypadkową z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych oraz egzaminu i wynika ze średniej ważonej (egzamin: waga 0,6 i zaliczenie ćwiczeń: waga 0,4).
<b>Literatura podstawowa</b>
Wykaz literatury podstawowej:
1. Jelonek D., Moczała A.: Metody i techniki projektowania innowacji, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2020.
2. Knosala R., Moczała A.: Zarządzanie innowacjami, w: Knosala R. (red. nauk.): Inżynieria produkcji. Kompendium wiedzy. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2017.
3. Knosala R., Boratyńska-Sala A., Jurczyk-Bunkowska M., Moczała A: Zarządzanie innowacjami, PWE, Warszawa 2014.
4. Moczała A.: Zarządzanie Innowacjami, Wydawnictwo Akademii Techniczno-Humanistycznej, ISBN83-89086-13-1, Bielsko-Biała 2005.
5. Kim W. Ch., Mauborgne R.: Strategia błękitnego oceanu, Wydawnictwo MT Biznes, 2007.
<b>Literatura uzupełniająca</b>
1. Chesbrough H.: Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology, Harvard Business School Press, 2003.
2. Podręcznik Oslo, OECD, wyd. trzecie, 2005.
3. ICS – Międzynarodowe Centrum Nauki i Zaawansowanej Technologii, UNIDO – Org. ds. Rozw. Przemysł. Narodów Zjednoczonych: Zarządzanie Technologią, Warszawa 2001.
4. Sosnowska A., Łobejko S., Kłopotek A.: Zarządzanie firmą innowacyjną, Wydawnictwo Difin S.A., Warszawa 2000.
5. UNIDO – Organizacja ds. Rozwoju Przemysłowego Narodów Zjednoczonych: Negocjacje w Transferze Technologii, Warszawa 2001.
Efekty kształcenia
WIEDZA
ZDM.27_W01 Student zna podstawowe teorie zarządzania innowacjami (założenia, modele, narzędzia)
ZDM.27_W02 Zna podstawowe metody i techniki dotyczące planowania i kierowania projektami innowacyjnymi.
UMIEJĘTNOŚCI
ZDM.27_U01 Potrafi zorganizować proces projektowania innowacji
ZDM.27_U02 Potrafi integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla zarządzania i inżynierii produkcji
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
ZDM.27_K01 Potrafi organizować pracę zespołu projektowego, współpracować z innymi, oraz motywować innych. ZIP2A_K03
ZDM.27_K02 Potrafi kierować małym zespołem, myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy